Po raz jedenasty Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Miasto Poznań zaprosiły wielkopolskich piekarzy i cukierników do starań o certyfikaty dla wypiekanych przez nich rogali świętomarcińskich. W 91 piekarniach i cukierniach z Wielkopolski, kupując rogala świętomarcińskiego możemy mieć pewność, że został on wypieczony ściśle według oryginalnej receptury.
Prawdziwy i jedyny rogal świętomarciński składa się z ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, z dodatkiem wanilii, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, skórki pomarańczowej, aromatu migdałowego, owoców w syropie lub kandyzowanych, dekorowany pomadą i rozdrobnionymi orzechami.
Tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym od 19 listopada 2008 r. W praktyce oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.
Kupowane w tym roku rogale mogą być nieco mniejsze niż w latach poprzednich. W lipcu tego roku Unia Europejska zgodziła się, by certyfikowany rogal miał nie 250 gramów, a od 150 do 250 gramów.
Zobacz także:
Święty Marcin ›
Załączniki:
Lista-1.doc [48.00 KB]
Tagi:
cerfyfikat,
Kultura,
Poznań,
rogal świętomarciński,
święto