W czwartek. 3 listopada 2016 r., Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przyznał certyfikaty uprawniające do sprzedaży prawdziwych rogali swietomarcińskich.
W tym roku rogal z certyfikatem będzie kosztował od 35 do 45 zł za kg. Cukiernicy gotowi są do wypieku 600 ton tego wyjątkowego przysmaku.
Prawdziwy i jedyny rogal świętomarciński składa się z ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, z dodatkiem wanilii, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, skórki pomarańczowej, aromatu migdałowego, owoców w syropie lub kandyzowanych, dekorowany pomadą i rozdrobnionymi orzechami.
Tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym od 19 listopada 2008 r. W praktyce oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.
Zobacz także:
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu ›
Załączniki:
Lista.doc [162.00 KB]
Tagi:
cerfyfikat,
Kultura,
Poznań