2016-11-03

Rogale świętomarcińskie z certyfikatem



W czwartek. 3 listopada 2016 r., Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przyznał certyfikaty uprawniające do sprzedaży prawdziwych rogali swietomarcińskich.

W tym roku rogal z certyfikatem będzie kosztował od 35 do 45 zł za kg. Cukiernicy gotowi są do wypieku 600 ton tego wyjątkowego przysmaku.

Prawdziwy i jedyny rogal świętomarciński składa się z ciasta półfrancuskiego wypełnionego nadzieniem z białego maku, z dodatkiem wanilii, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, skórki pomarańczowej, aromatu migdałowego, owoców w syropie lub kandyzowanych, dekorowany pomadą i rozdrobnionymi orzechami.

Tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym od 19 listopada 2008 r. W praktyce oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.

Zobacz także:
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu ›


Załączniki:
Lista.doc [162.00 KB]


Tagi:
cerfyfikat, Kultura, Poznań
 - 1