2010-11-04

Rogal świętomarciński z cerfyfikatem



Dzisiaj, 4 listopada br., w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu odbyła się coroczna uroczystość certyfikacji rogali. Od dwóch lat rogal świętomarciński, bo tak brzmi jego oficjalna i zastrzeżona nazwa, jest już formalnie Produktem Regionalnym chronionym Prawem Unii Europejskiej i - podobnie jak słynny góralski oscypek - jest marką europejską.

Prawo do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej uzyskało 108 cukierni. Wypieczony przez nie Rogal Świętomarciński otrzymał Świadectwo Jakości Handlowej (ŚJH), uprawniające do posługiwania się europejską marką Produktu Regionalnego.

Prawdziwy i jedyny rogal świętomarciński składa się z ciasta drożdżowego wypełnionego nadzieniem z białego maku, aromatu migdałowego, cukru, masła, jajek, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami wpływa na ostateczny kształt i wygląd rogala. Co roku, 11 listopada, w poznańskich cukierniach i domach zjada się ich ponad 400 ton!

Załączniki:
lista.doc [388.50 KB]


Tagi:
cerfyfikat, Kultura, Poznań, rogal świętomarciński, święto, Unia Europejska